Nama :Siti Zaharah Binti Mohamed Arifin
Umur : 35 tahun
Ahli : 2016

Latar belakang

Siti Zaharah Binti Mohamed Arifin  berumur  35 tahun menetap di kg Lot 19042, Jln Melawi Tok Bali Simpang 3 Kg Aman Kandis 16310 Bachok Kelantan. menjalankan perniagaan dalam bidang umrah, dan ziarah keluar Negara terutama di mekah dan madinah.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Pada awal perniagaan ini, golongan sasaran yang ditetapkan oleh beliau hanyalah penduduk sekitar Kelantan  Buat masa itu pendapatan hanya cukup – cukup makan sahaja. Kerana hanya orang yang tinggal di kawasan itu sahaja yang tahu tentang perkhidmatan tersebut.

 

 Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Selepas menggunakan kaedah promosi atas talian perniagaan IBRAH TRAVEL & TOURS SDN BHD. ini semakin dikenali dan  ramai pula orang yang datang untuk mendapatkan perkhidmatan daripada syarikat ini. Seterunya pendapatan bulan beliau semakin meningkat dari semasa ke semasa apabila semkin ramai orang yang datang. 


.

Nama :En Asri B Mokhtar
Umur : 52 tahun
Ahli : 2016

Latar belakang

En Asri B Mokhtar  dan Puan Hamidah Bt Mohd Amin  yang tinggal di Kampong baru hujung repek bachok Kelantan. Beliau merupakan pengusaha dalam pembuatan budu

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Pada awal perniagaan beliau iaitu sekitar tahun 1990/1991 dijalankan secara kecil – kecilan dan budu diproses di dapur rumah sahaja. Pasaran budu pada masa itu juga hanyalah di kedai runcit kawasan kampong sahaja.

 Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Setelah menjalankan perniagaan ini sepanjang 27 tahun, kini beliau telah mempunyai sebuah kilang yang dilengkapi dengan peralatan moden dan kini perniagaan beliau semakin berkembang dan setiap hari hamper 500 botol budu yang dikeluarkan. Manakala  budu selero kampong ini boleh didapti di semua kedai runcit diseluruh kelantan.

 

.

Nama : Muhammad Fakharuddin Bin Safian
Umur : 19 tahun
Ahli : 2017

Latar belakang

Muhammad Fakharuddin Bin Safian yang berumur 19 Tahun , tinggal di Lot 972, Kampung Kuchelong,Jalan Teratak Pulai,16030 Jelawat, Bachok, Kelantan. Beliau merupakan seorang yang menjalankan perkhidmatan memotong rumput, meracun dan mencuci kawasan rumah orang.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Pada awal perniagan beliau tidak begitu memberangsankan kerana kurang sambutan daripada orang ramai, beliau juga tidak mahir dalam membuat promosi perkhidmatan yang ditawarkan.

 Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Apabila tergerak hati untuk datang ke pusat internet melawi beliau telah banyak belajar  mengenai cara – cara memasarkan perniagaan  tersebut. Pihak pengurusan pi melawi telah memberi cadangan kepada beliau supaya mempromosi perniagaan  tersebut melalui facebook page, setelah membuat facebook pages beliau dapat mempromosi perniagaan  tersebut secara atas talian, dan seluruh Malaysia dapat mengetaui tentang kewujudan perniagaan ini..dan selepas promosi dijalankan perniagaan ini semakin terkenal .sekarang pendapatan sekitar RM 500.

 

.

Nama : AHMAD ADAM ARIF BIN SUHAIDI
Umur : 13 tahun
Ahli : 2018

Latar belakang

Ahmad Adam Arif B Suhaidi berumur 13 tahun yang tinggal di Qtrs Ppk Repek Telong 16310 Bachok Kelantan . Beliau merupakan seorang pelajar tingkatan 1 di Smk Badak Bachok Kelantan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Sebelum beliau masuk belajar kelas ICT di PI Melawi, beliau tidak pandai menggunakan peralatan ICT yang ada. Beliau tidak tahu menggunakan computer dan untuk membuat kerja sekolah beliau terpaksa meminta bantuan daripada staff PI Melawi.

 Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Selepas beliau daftar sebagai ahli pusat internet, pada tahun 2018 selepas sahaja habis waktu persekolahan beliau akan terus datang ke pusat internet untuk belajar computer.dengan azam yang tinggi beliau sentiasa membuat latihan dan  pada masa sekarang beliau telah mahir menggunakan peralatan computer.

 

.

Nama :Muhamad Aiman zikri bin adnan
Umur : 14 tahun
Ahli : 2017

Latar belakang

Muhamad Aiman zikri bin adnan yang berumur 14 Tahun merupakan seorang pelajar sekolah smk badak  Bachok Kelan

tan. Beliau merupakan seorang pelajar yang tidak mahir dengan peralatan computer

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Sebelum ini Muhamad Aiman zikri bin adnan  merupakan seorang yang tidak mahir dalam bidang ICT , dan beliau juga tidak pandai menggunakan peralatan iCT seperti Mouse, Keyboard dan juga perisian dalam computer.

 Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Menyedari pentingnya ict dalam kehidupan ibubapa beliau telah datang ke Pusat Internet  Melawi untuk mendaftarkan beliau sebagai ahli .Melalui  kelas asas computer yang di bimbing oleh pengurus dan penolong pengurus pusat internet  melawi, kini beliau sudah mahir menggunakan peralatan ICT. Beliau kini sudah pandai berdikari dengan sendiri untuk menyiapkan kerja sekolah dengan menggunakan computer.