Sejarah Bachok

Bachok adalah wilayah (jajahan) dan bandar di Kelantan, Malaysia. Hal ini terletak 25 kilometer timur Kota Bharu. Dia bersempadan dengan Pasir Puteh ke selatan dan Kota Bharu ke barat. mukim Bachok kabupaten (subbahagian kecil) adalah Tawang, Perupok, Repek, Telong, Gunung, Mahligai, dan Bekelam. Fokus Bachok ekonomi adalah pertanian, terutama ladang tembakau.

Asal-usul nama

Ada beberapa versi tentang asal-usul nama Bachok.
Menurut satu versi, Bachok diberi nama setelah seseorang yang disebut Tok Bachok (Atif), yang diyakini sebagai penduduk pertama di kawasan tersebut. Pedagang dari China berlabuh di Pengkalan Cina di Bachok lama untuk perdagangan sutera dan rempah-rempah.
Versi lebih popular tentang asal-usul nama Bachok, menurut penduduk tempatan, berasal dari dua kata Siam, Ban dan Chak. Ban bererti desa dan Chak bererti Nipa (tanaman bakau asli). Siam tempatan disebut dan masih menyebut tempat ini Ban Chak, awalnya merujuk pada lebih penduduk dan mungkin jauh lebih awal penyelesaian akan ke selatan bandar Bachok, di Kampung Nipah aktual hari ini. Bandar Bachok ini mungkin sebahagian dari Kampung Nipah yang lebih besar kemudian. Sebutan Chak Ban kemudian selalu berubah menjadi Bachok agar sesuai dengan aksen Melayu tempatan.

Sumber : http://wikimapia.org/18134928/ms/Jajahan-Bachok.

 

 

Sejarah Melawi

Menurut cerita orang-orang lama tempatan di sini, nama Melawi berasal daripada seorang pendekar yang mempunyai ilmu persilatan dan kebatinan yang sangat tinggi lagaknya. Beliau yang berketurunan pahlawan diraja dikatakan datang dari sebuah wilayah di Indonesia yang dikenali sebagai Kabupaten (Wilayah) Melawi. Kabupaten Melawi ini wujud hasil pertemuan 3 batang sungai iaitu Sungai Kayan, Sungai Melawi dan Sungai Pinoh. Wujud pertelingkahan kuasa antara para pembesar di situ kerana masing-masing dipengaruhi oleh sifat tamak haloba hasil godaan Syaitan Laknatullah. Bagaimanapun pendekar ini tidak mahu campur tangan dalam perebutan tersebut dan membawa haluan sendiri ke tempat lain yang dikenali dengan nama Melawi seperti sekarang ini.