Maggi Tiram Pok Weil, Bachok

 

Jika anda menuju ke Bachok, boleh lah singgah di sini kerana ia terletak di luar kawasan bandar Kota Bharu. Antara kedai makan yang trending sekarang di Kelantan. Menu yang popular adalah mee segera yang dimasak bersama tiram. Juga terdapat menu lain seperti tiram segar yang dimakan bersama sos istimewa, telur dadar tiram dan nasi goreng.

Alamat/lokasi: terletak di Tawang (menghala ke Bachok)

Waktu: dibuka seawal 11pagi -12 tengah malam kecuali hari Jumaat dibuka lewat pukul 3petang. Isnin kedai tutup

 

KST - Wakaf Che Yeh

Menyediakan hidangan ikan bakar, pelbagai ulam-ulaman dan semestinya sambal beserta budu. Menu lain juga ada disediakan.

Alamat/lokasi: Terletak di wakaf che yeh. Berhadapan dengan CIMB bank dan bersebelahan kedai eco rm2.

Waktu: setiap hari 4.30 pm – 1.30 am

  

NASI KUKUS ERY

 

                                                                                         

 

Pengusaha nasi kukus eri berasal dari Kampung Badak, Bachok, Kelantan, manakala telah membuka kedai di cabang tiga melawi ( sebelah pi1m melawi). Beliau sudah berkecimpung dalam industri penyediaan makanan ini sejak lebih 2 tahun lalu menggunakan resipi tradisi warisan dan namanya sudah cukup sinonim dengan masyarakat di daerah itu.

Antara pengunjung yang hadir di kedai beliau adalah dari segenap pelusok bachok. Yang mana terdiri dari penuntut universiti Malaysia Kelantan, guru-guru, pensyarah, kakitangan TNB, kakitangan kerajaan yang lain seperti pejabat tanah dan sebagainya.

Beliau juga telah membuka cawangan nasi kukus ini ke negeri utara Malaysia( kedah) yang mana di usahakan oleh adik beliau di sana. Beliau berharap nasi Kukus eri akan menjadi pilihan utama penduduk dan pelancong yang hadir ke Kelantan. Inshaallah.

 

 

ROTI PAU FROZEN

  

 
 

 

Di usahakan oleh Salwani Bt Hassan (KT211489), merupakan bengkel perintis Pertanian Melawi yang bertempat di kawasan pantai melawi 16310 bachok kelantan. Beliau mula mengusahakan produk ini adalah pada tahun 2013 dan kini produk ini telah pon masuk pasaran negeri kelantan dan luar dari kelantan. Mendapat permintaan tinggi di kalangan penduduk setempat dan luar. Dari segi pemasaran, beliau banyak mengambil tempahan dari jabatan-jabatan kerajaan dan pasaran di pasaraya tesco melalui kiosk-kioskyang tertentu.

 

 MEGGI TIRAM- POKTEH TAWANG

 

 

                                      

 

 

MEGGI BELUT- BUKIT MARAK

    

                                                                              

 

   

 

     MEGGI KETAM - ALAMI PASIR PUTEH

 

                                                                                       MEGGI KETAM